Sól od lat ma bardzo złą reputację, często określa się ją nawet jako "białą śmierć". Co gorsza, opinia ta szerzy się nie tylko wśród osób niemających pojęcia o zdrowym żywieniu czy fizjologii, ale jest umacniana przez autorytety świata nauki, dietetyki i fitness. Dlaczego co gorsza? Ponieważ zła reputacja soli jest mitem, który warto obalić. W [...]
Mięso wzbudza wiele kontrowersji i słusznie. Od razu zaznaczę, że nie jestem zażartym przeciwnikiem mięsa, po prostu wątpliwości mają sami naukowcy. Artykuł mógłby mieć równie dobrze kilkadziesiąt stron, ale celowo skróciłem pewne zagadnienia, a osoby zainteresowane odsyłam do literatury oraz nowych badań. Czy są powody do paniki? Na zakończenie [...]
Mięśnie naramienne dla wielu zawodników stanowią utrapienie, osiągane efekty są niewspółmierne do wkładanego w ćwiczenia wysiłku. Postaram się krótko scharakteryzować problem, bazując głównie na wieloletnich obserwacjach osób o różnym stopniu zaawansowania. Z jednej strony osoby początkujące są najbardziej zagrożone wystąpieniem problemów z [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
Często jestem pytany o różne środki farmakologiczne i ich wpływ na zdrowie. Widzę tu dwa zasadnicze problemy. Po pierwsze, nigdy nie wiesz, czy jesteś zdrowy. Nawet jeśli wykonujesz badania krwi, to możesz mieć rozmaite, ukryte choroby, miażdżycę, nadciśnienie, stan zapalny, ograniczenie przepływu krwi w nerkach, gruczolaki wątroby, guzy tarczycy, [...]
CT Fletcher jest idealnym przykładem osoby, która nigdy nie zmienia poglądów. Miał przeszczep serca, nadal twierdzi, iż przetrenowanie jest mitem. Serce jest jednym z mięśni, jego niewłaściwa „eksploatacja” może znacznie skrócić czas życia. To tak, jakby twierdzić, iż nieważne, czy jeździsz godzinę tygodniowo czy 10 h dziennie czy po wertepach czy [...]
Witaminy to związki chemiczne, które są wymagane do właściwego funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny, B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są [...]
Od wielu lat regularnie stosuję magnez i potas. Uważam, że suplementacja tymi pierwiastkami jest niezbędna, nawet jeśli ktoś ma zrównoważoną dietę. Według niezależnych badań naukowych absorpcja magnezu w przewodzie pokarmowym jest względnie niska, więc suplementacja nie jest złym pomysłem. Różnica jest najbardziej widoczna w czasie intensywnego [...]
Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]
W literaturze opisano dziesiątki przypadków rozpadu mięśni indukowanego wysiłkiem (rabdomiolizy). Wbrew obiegowym, błędnym opiniom nerki kulturystów doznają uszkodzeń nie z powodu treningu kulturystycznego czy sięgania po kreatynę, ale z powodu nadużywania ponadfizjologicznych dawek sterydów anaboliczno-androgennych, hormonu wzrostu, IGF-1, [...]
Nieróżnorodna dieta i nadużywanie nawet najzdrowszych pokarmów i związków nie przynosi korzyści zdrowotnych, za to może skutkować pogorszeniem stanu zdrowia. Wiele osób beztrosko faszeruje się dawkami witamin, które wielokrotnie przekraczają zalecane. W Internecie powszechna jest również dezinformacja medyczna. Autorzy rozmaitych poradników piszą [...]
W ostatnich latach w USA promuje się tabletki z narkotykami oraz zastrzyki z analogami GLP-1 (liraglutyd, semaglutyd). Część z tych środków staje się popularna w Polsce, ponieważ iniekcje są mniej męczące niż trening na bieżni i wykluczanie z diety pączków. Otyłość staje się coraz większym problemem dla rzesz ludzi. Skąd się bierze? Podsumowanie [...]
Niedawno Amit Sapir (profesjonalny kulturysta) zamieścił szokujący tekst dotyczący kulturystyki. Zanim w komentarzach rozpęta się piekło... Amit miał na myśli raczej dążenie do bycia zawodowcem (tj. uzyskania tzw. pro card), a nie życie przeciętnego ćwiczącego amatorsko zawodnika. Jednak nie da się ukryć, iż wiele z tych przemyśleń da się odnieść [...]
Denham Harman stworzył wolnorodnikową teorię starzenia się. Pojawianie się chorób związanych z wiekiem jest związane z upośledzoną zdolnością do przeciwdziałania uszkodzeniom komórek wywołanym stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny, najprawdopodobniej ma silny związek z powstawaniem raka. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne, [...]
Nadal powszechnie spotyka się określenia hormonów z rodziny estrogenów jako „kobiecych”, tymczasem są one równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzn. Wbrew powszechnie powielanym mitom nie ma żadnych dowodów na to, iż wysokie stężenie estrogenów wiąże się z ryzykiem zdrowotnym dla mężczyzny. Czy alkohol powoduje wzrost stężenia estrogenów [...]
Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]
Rynek leków jest wart miliardy dolarów, dlatego nie powinno dziwić, iż promuje się wiele kontrowersyjnych, z naukowego punktu widzenia, terapii. Najbardziej jaskrawymi przykładami mogą być: hormonalna terapia zastępcza dla mężczyzn i kobiet (szczególnie u pań jest sklasyfikowana od wielu lat, jako rakotwórcza przez IARC), promowanie leków mających [...]
Zanim przeczytasz ten artykuł wiedz, że powstały jeszcze 2 części i warto tę lekturę zacząć właśnie od nich. Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część I Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część II Wcale nie wyczerpałem tematu, ludzie znają nieprawdopodobną ilość sposobów, by sobie zaszkodzić. Środki antycukrzycowe o potencjale [...]
Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]
Kiedyś modna była panika związana z kortyzolem. Należy on do podstawowych glikortykosteroidów uwalnianychz kory nadnerczy. Niektórzy obwiniają ten hormon o rozpad mięśni, inni o hamowanie przyrostów masy mięśniowej. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom, kortyzol jest jednym z najważniejszych hormonów, bez których mamy do czynienia z bardzo ciężką [...]